28. mars 2022 kunne vi endelig etter flere utsettelser på grunn av korona-epidemien, ønske Leo Oterhals velkommen til Smøla Bibliotek.

Leo Oterhals født på Aukra, bosatt i Molde er forfatter og kunstner og levende opptatt av kystens historier. Han er en flink forteller og de ca. 20 frammøtte fikk en spennende beretning om et tragisk forlis under 2. verdenskrig.

2022 Leo Oterhals taler

 Irmas tragiske forlis utenfor Hestkjæret fyr
Leo Oterhals fortalte med innlevelse og god detaljkunnskap om forliset som skjedde ved Hestskjæret fyr utenfor Averøya på morsdagen 1944.

Han startet med Jens Wolds seilas i en liten lettbåt under Titranulykken i 1899 via forliset til «Verdane» utenfor Cornwall i 1927 der Jens Wold, far til Muriel, omkom, og fortsatte med Muriels skjebne ved forliset med hurtigruta «Irma» 13. februar 1944.

Muriel kom på hurtigruteskipet i Bergen og skulle til Kristiansund på besøk. Da de nærmet seg Hestskjæret fyr, kom to allierte torpedobåter inn fra vest. De ventet på en tysk konvoi og hadde beskjed om å angripe alt som passerte. En torpedo gikk rett gjennom lugaren der Muriel oppholdt seg. Hun havnet i sjøen med store skader.

Både fra land og fra en båt de hadde passert, kom det hjelp. 61 mennesker fra «Irma» omkom. Muriel var eneste kvinnelige passasjer som ble reddet.

Et lydhørt publikum fikk være med på en utrolig reise gjennom smerte og livsmot.

For den som vil lese mer om Muriel og forliset, anbefaler vi Leo Oterhals sin bok: Havlandets kvinner – om kystens slitere og deres menn.

2022 Leo Oterhals publikum