SM 2023

Årets Smølaminne er ferdig produsert. Boka er utsendt til medlemmene i Smøla historielag og elever fra ungdomskolen vil også i år komme på døra til innbyggerne i Smøla kommune og tilby boka.

 Tradisjonen tro presenterer Smøla historielag herved årets Smølaminne, årboka med et mangfold av små og store artikler og med et variert lokalhistorisk innhold som vi håper vil vekke interesse og leseglede.

 Som vanlig spenner innholdet i artiklene over et bredt felt slik at det forhåpentligvis blir litt for enhver smak.


Her kan du for eksempel lese om tjenestejenta Beret Andersdotters triste endelikt på retterstedet Stæggeløya ved Brattværet i begynnelsen av 1700-tallet. Eller, som et apropos til årets lokalvalg, om avisfeider og politiske diskusjoner i lokalpressen for snart hundre år siden. Interessant er også artikkelen om Reknes sanatorium som også mange smølværinger måtte stifte nærmere bekjentskap med, noe den påfølgende artikkelen med portrett av to høyst oppegående, godt voksne og flotte smøladamer bærer bud om.

I Smølaminne 2020 ble syketransporten landverts behørig omtalt, og i årets bok kan du lese historikken rundt ambulansebåttjenesten her ute med hovedfokus på «Øyvakt». Videre presenteres en snart hundre år gammel rederihistorie med utspring i tre driftige fiskerbrødre der etterkommerne fører tradisjonene videre. Et slags jubileum markeres også idet det i år er 70 år siden vi fikk strøm på Smøla og som leder fram til dannelsen av Smøla Kraftlag AL.

Marinelege Oscar Tybring og Redningsselskapet har som leserne formodentlig vet fått sitt velfortjente nasjonale monument her på Smøla. Her kan du lese hele historien om den tragiske hendelsen som etter hvert førte fram til dannelsen av NSSR og hvorfor vi for 15 år siden kunne ha en storstilt markering til ære for denne viktige organisasjonen.

Dette er kun noen smaksprøver fra årets Smølaminne som vi håper også denne gang vil falle i smak. Som vanlig oppfordrer vi leserne til å ta kontakt hvis dere sitter på stoff som fortjener å komme mellom to permer. Kommende generasjoner vil i ettertid sette pris på at vår forhistorie er gjort lett tilgjengelig. God lesing!
Redaksjonen