HeliFotoAS
11. juli møtte 20 personer opp ved småbåthavna i Steinsøysundet for å bli bedre kjent med historien til området. Lars Rosvoll som bor i bygda, hadde god lokalkunnskap og kunne fortelle både om aktiviteter og hvem som hadde bodd i bygda i tidligere.
Vi startet ved kaia med utsikt over mot Steinsøya. Her nede er det ei lun og god havn - ikke rart båtene søkte ly her i tidligere tider, nå er det anlagt flott småbåtkai. Tidligere var det stor aktivitet i området med dampskipskai, to smier, verksted, fiskemottak, flere båtopptrekk og handel og poståpneri. Her lå også Norges mest populære Coop-butikk.
Vandringen gikk videre utover Holberg. Her fikk vi se velholdte hus og kunnskap om de som hadde bygd og bosatt seg her. Ved enden av veien åpnet landskapet seg, og vi kunne se utover havet. Mot nord så vi Haugjegla, husene på Veiholmen og videre ut mot havet, og mot vest bebyggelsen på Hopen.
Turen ble avsluttet ved Smøla Kajakk med kaffe og nydelige kaker på Sommerkafeen.
Stor takk til Lars Rosvoll som raust delte av sin kunnskap om aktiviteter og bebyggelse i Steinsøysundet.
Mandag 11. juli møtte vel 20 interesserte opp for å høre historien om Råket og om driftige råkinger.
Turen gikk i oppholdsvær og sol fra Bakkamyra forbi Aukan via Båtneset til butikken. Der sluttet turen for de fleste, men de ivrigste ble med til Utstrand. Rolf Fredly, oppvokst på Råket, fortalte levende om hvem som hadde bodd hvor og hva de hadde jobbet med. Deltakerne var også med og fylte ut fortellingen siden flere av dem hadde tilknytning og kjennskap til bygda.
Råket 1963
På Råket har det vært verksted, motorfabrikk, smie, reperbane, båtbyggere og rigging av båter, hvalfangere og fiskere, snekkerverksted, flere kolonialbutikker, poståpneri, bakeri, vevstue og musikere, skole, ungdomshus og bedehus. Det siste er fortsatt i bruk.
Stor takk til Rolf Fredly som viste vei og ga oss historien om den store aktiviteten som har vært på Råket.
Årets sommertur gikk i flott sommervær 22. juli til Brattværet. 43 voksne og barn møtte opp på småbåtkaia i Dyrnesvågen der Holberg Shipping lå klar for å frakte oss trygt utover.
Foto: Inger Anne Rangnes
For oss som måtte vente i Dyrnesvågen for å bli med siste tur med båten, ble det en interessant tur med guiden Ernst Olav Blakstad innom hans private fiskerimuseum i Kvitbryggå. Her skulle vi hatt mer tid.
Foto: Inger Anne Rangnes
Etter fire turer var alle på plass og vår kunnskapsrike guide, Ernst Olav Blakstad, kunne starte orienteringen om fiskeværenes utvikling generelt og Brattværet spesielt. En interessant "historietime" før vi la ut på vandring.
Foto: Inger Anne Rangnes
Storhetstiden for fiskeværet var på 1600-tallet. Herfra var det kort vei til fiskefeltene. På begynnelsen av 1900-tallet fikk båtene motor, og de ble større. Med dårlige havneforhold trakk fiskerne innover og bosatte seg blant annet på Dyrnes og Råket. I 1958 ble skolen nedlagt - Brattvær kommune hadde bygd Bakkamyra skole for elever fra Dyrnes, Råket og Brattværet skolekretser. Skolebygningen er i dag bolighus.
Foto: Inger Anne Rangnes
Etter orienteringen ble det en tur opp på Ålvåret. Her kunne vi se ut til Skalmen fyr, den rike skjærgården rundt, og også til Veiholmen med Haugjegla fyr.
Vi fikk høre om skipsforliset Couqet som i 1896 forliste like ved Skalmen fyr. Den var fylt med tømmer av eik og alm. Tømmeret ble tatt i land, og sagbruk ble satt opp. Slik ble det bygningsmateriale til mange hus på Smøla.
Vi kunne også se Stæggeløya og fikk høre historien om retterstedet der den siste henrettelsen på Smøla foregikk. En trist og makaber, men sann historie.
Foto: Inger Anne Rangnes
Brattværet er et levende sommersamfunn. Husene er tatt godt vare på, og de fleste er bebodd på sommeren. Bedehuset er også velholdt, og dagen før hadde den årlige gudstjenesten blitt arrangert, denne gang med barnedåp. Døren sto åpen, og vi fikk anledning til å kikke inn i den trivelige salen.
Foto: Inger Anne Rangnes
Noen tok kaffe og niste i solveggen.
Foto: Erlend Rangnes
Og etter en vandring rundt øya - mange tok også turen til Mokkeløya, var det tid for hjemreise.
Foto: Inger Anne Rangnes
Lørdag 21. juli var det tid for årets sommertur - denne gang til Glasøya. Her har det bodd folk siden 1500-tallet og fram til 1982. Øya er kupert, noe skogvokst og brukes som feriested - og beite for utgangarsau.Husene ligger fritt og sørvendt med utsikt mot fjorden og Tustnafjellene.
Dagens reiseleder, Karle Gjernes.
Vi la til ved Alsvika der siste fastboende hadde tilhold. Nå er plassen blitt feriehus. Karle Gjernes orienterte om bosteder og beboere før vi la ut på turen. I nydelig sommervær ble vi svært godt mottatt av huseierne på øya. Både Kjell, Ingrunn og Elin Karstensen fra Mettergarden og Jullianne Hansen og Lasse Stokke fra Sygarden møtte oss og ble med på vandringen mellom gårdene. Ingrunn, Elin og Kjell fortalte om utskifting av eiendommer, flytting av hus og om leveforhold på Glasøya.
Asbjørn Karstensen og Lasse Stokke trives begge godt på Glasøya.
Tuftene etter noen av husene kan ennå sees noen steder.
Her fundamentet til den gamle låvebrua. Et flott kulturminne.
Nordigarden.
I Nordigarden ble vi møtt av familien Berget Dahl, som har stedet som feriebolig nå. Like bortenfor ligger øyas høyste topp Storhaugen, 44 meter over havet.
Mettergarden med Sygarden i bakgrunnen.
Familien Karstensen tok oss med videre til sin hjemplass - Mettergarden. Her ble matpakkene fortært og historien fortalt i solskinnet ute på den lune plassen foran huset.
Sygarden
Videre gikk turen til Sygarden - der Jullianne Hansen og Lasse Stokke orienterte om gården og husets historie. Her kunne vi spasere i den gamle, fine hagen med steingjerde rundt.
På tilbakeveien stilte Ingrunn Karstensen med is til alle som ønsket det!
Vel 30 personer deltok på årets tur.
Alle foto: Svein Rangnes
Vi var 15 personer som møtte til historielagets øytur til Arnøya 22. juli 2017. Egil Betten frakta oss trygt fram til Arnøya, der Birgitte Arnøy tok imot oss i den gamle fabrikkbygninga.
Foto: Karle Gjernes
Her fikk vi ei god og grundig orientering om aktivitetene i tidligere tider.
Smølas industrieventyr starta her i 1907 da Knut Arnøy reiste til Bergen som 40-åring for å lære om hermetikk. Foruten hermetikk var det produksjon av instrument, reiseeffekter og regnklær, og mange fleire aktiviteter. Her var det også postkontor og telefon.
Arnøya er i dag et feriested, men med tidligere stor aktivitet.
Foto: Karle Gjernes
Avreisen gikk fra Hamna, den andre boplassen på Arnøya.
Foto: Karle Gjernes
Takk til Birgitte som tok imot og orienterte, og til Bjørn Arnøy som stilte flytebrygge til disposisjon ved avreise.
Side 1 av 3