Årets sommertur gikk i flott sommervær 22. juli til Brattværet. 43 voksne og barn møtte opp på småbåtkaia i Dyrnesvågen der Holberg Shipping lå klar for å frakte oss trygt utover.

2019 brattvaer start Large

Foto: Inger Anne Rangnes

For oss som måtte vente i Dyrnesvågen for å bli med siste tur med båten, ble det en interessant tur med guiden Ernst Olav Blakstad innom hans private fiskerimuseum i Kvitbryggå. Her skulle vi hatt mer tid.

 2019 brattvaer museet Large

Foto: Inger Anne Rangnes

Etter fire  turer var alle på plass og vår kunnskapsrike guide, Ernst Olav Blakstad,  kunne starte orienteringen om fiskeværenes utvikling generelt og Brattværet spesielt. En interessant "historietime" før vi la ut på vandring.

2019 brattvaer foredrag Large

Foto: Inger Anne Rangnes

Storhetstiden for fiskeværet var på 1600-tallet. Herfra var det kort vei til fiskefeltene. På begynnelsen av 1900-tallet fikk båtene motor, og de ble større. Med dårlige havneforhold trakk fiskerne innover og bosatte seg blant annet på Dyrnes og Råket. I 1958 ble skolen nedlagt - Brattvær kommune hadde bygd Bakkamyra skole for elever fra Dyrnes, Råket og Brattværet skolekretser. Skolebygningen er i dag bolighus.

2019 brattvaer alvoret Large

Foto: Inger Anne Rangnes

Etter orienteringen ble det en tur opp på Ålvåret. Her kunne vi se ut til Skalmen fyr, den rike skjærgården rundt, og også til Veiholmen med Haugjegla fyr.

Vi fikk høre om skipsforliset Couqet som i 1896 forliste like ved Skalmen fyr. Den var fylt med tømmer av eik og alm. Tømmeret ble tatt i land, og sagbruk ble satt opp. Slik ble det bygningsmateriale til mange hus på Smøla.

Vi kunne også se Stæggeløya og fikk  høre historien om retterstedet der den siste henrettelsen på Smøla foregikk. En trist og makaber, men sann historie.

2019 brattvaer utsikt Large

Foto: Inger Anne Rangnes

Brattværet er et levende sommersamfunn. Husene er tatt godt vare på, og de fleste er bebodd på sommeren. Bedehuset er også velholdt, og dagen før hadde den årlige gudstjenesten blitt arrangert, denne gang med barnedåp. Døren sto åpen, og vi fikk anledning til å kikke inn i den trivelige salen.

2019 brattvaer bedehuset Large

Foto: Inger Anne Rangnes

Noen tok kaffe og niste i solveggen.

2019 brattvaer gaarden

Foto: Erlend Rangnes

Og etter en vandring rundt øya - mange tok også turen til Mokkeløya, var det tid for hjemreise.

2019 brattvaet utsikt 2 Large

2019 brattvaer utsikt Large

Foto: Inger Anne Rangnes