13 medlemmer møtte opp på årsmøtet. Møtet startet med en smølasang akkompagnert av Laila Skaret på gitar. Deretter ledet Olav Birger Lervik oss stødig gjennom sakslista.
Årsmelding fra historielaget og lokalhistorisk arkiv ble godkjent. Det ble også regnskap og budsjett. Kontingenten ble hevet til 350 kr fra og med 2025. Valgkomiteen hadde fått ja fra de forespurte:
Tor Moholt og Svein Gjøstøl som nye styremedlemmer og Margrete Schølberg og Nils Sigurd Gjøstøl som vara, Ny i valgkomiteen ble Annie Barø.
Inger Anne Rangnes og Jan Lervik ble takket av med blomster.
Etter møtet og en hyggelig kaffepause med vafler og prat, ble det først orientert av Rannei Botten, prosjektleder og Inger Anne Rangnes om Stedsnavninnsamlingen som vi har fått midler fra Språkrådet for å gjennomføre. Spesielt er kartet over Midt-Smøla og østsiden fattig på navn. Flere er nå i gang med å fylle kartet med navn som ikke tidligere er registrert.
Så var det Laila Skaret sin tur til å fortelle om prosjektet Smølasangboka som historielaget skal presentere i august. Her fikk vi vist arbeidet med noteskriving og noe av kunsten som lokale kunstnere har laget.
Naturlig nok avsluttet vi møtet med nok en smølasang med tonefølge fra Laila Skaret.
Årsmelding 2023
Styret i Smøla historielag har vært
Styreleder: Olav Lervik
Kasserer: Elisabeth Sørli
Sekretær: Inger Anne Rangnes
Styremedlem: Jan Lervik
Styremedlem: Martina Schader Vikan
Vara: Roald Danielsen
Svein Gjøstøl
Else Jorun Lillenes
Revisor: Svein Ivar Iversen
Vara: Svein Rangnes
Det er i løpet av 2023 avholdt 6 styremøter, der det er behandlet 22 saker.
De to største sakene vi har jobbet med, er Stedsnavnprosjektet og Smølasangboka.
Stedsnavnprosjektet fikk tildelt midler av Språkrådet for å gjennomføre en navneinnsamling spesielt på østsiden og Midt-Smøla. Her er få navn registrert tidligere. Registreringen skjer digitalt. Prosjektet går over to år.
Smølasangboka er nå under redigering med håp om å få den ferdig i løpet av våren. Det er samlet 30 sanger, og lokale kunstnere bidrar med bilder.
I mars hadde vi invitert Aure historielag sitt styre på besøk for å dele billedarkivet etter Nordvestnytt. Dette arkivet inneholdt bilder fra kommunene Smøla, Tustna og Aure fra slutten av åttitallet og fram til midten av 90-tallet. Vi fikk også utvekslet erfaringer med historielagsarbeid og arkivering sammen med kaffe og snitter.
I juli arrangerte vi bygdavandring i Steinsøysundet med Lars Rosvoll som kunnskapsrik guide. Der møtte 20 deltakere som også var med og bidro med lokalkunnskap. En fin tur som ble avsluttet ved Sommerkafeen hos Smøla kajakk.
29. september holdt Svein Linge foredrag på biblioteket om krigshelten Martin Linge.
Smølaminne: Redaksjonen har også i år fullført et innholdsrikt og variert hefte. 8.-klasse ved ungdomsskolen har solgt 469 eksemplarer. Stor takk til elevene som hvert år bidrar til det gode salget.
Smøla, 14.02.2024 Olav Birger Lervik, leder
Årsmelding 2023 Lokalhistorisk arkiv i Smøla kommune
Arbeidsgruppa i 2023
Inger Anne Rangnes - leder
Jarl Kåre Rangnes - medlem
Rannei Botten - medlem
Guri Otnes - styrets representant
Silje Gulstad - representant for Smøla museum
Arkivgruppa har hatt ett møte i 2023 der arbeidsoppgaver, innkjøp, finansiering og framtida ble diskutert.
Arbeidet med registreringen av mengde arkivstoff, dvs. hyllemeter for hver arkivenhet, ble ferdigstilt og oversendt Fylkesarkivet i Ålesund.
Sjoukje Jongejan jobber med klipparkivet én dag i uka. Hun gjør en svært god jobb med systematisering av klippene.
Vi har i løpet av året hatt besøk av 25 personer og mottatt 21 små og store innleveringer. Det er registrert 28 nye arkivenheter. Dette gjelder blant annet lag, foreninger, organisasjoner, privatarkiv og foto.
Pr. 31.12.2023 er 410 ulike arkivenheter og 86 fotosamlinger registrert.
Vi takker alle som har avlevert arkivmateriell. De fleste arkivlistene er lagt ut på Smøla historielag sin hjemmeside under fanen Arkiv.
Lokalhistorisk arkiv, 25.01.2024 Inger Anne Rangnes - Leder
Årsplan 2024
Hele året: Stedsnavninnsamling
27. februar Vårmøte med Kalus Johan Myrvoll: Kvar kom dei eldste Smølaværingene ifra?
13. mars: Årsmøte - Dyrnes Gjestegård
August: Lansering av Smølasangboka - Rosvoll prestegård
Juli: Øy-vandring på Monsøya
September: Høstmøte med Jens Olai Jensen: Kati Anker Møller og svoger Johan Castberg
Oktober/november: Smølaminne 2024 - Utsending og salg i butikker og på nett